פציעות ספורט נפוצות והטיפול בהן

החשיבות של פעילות גופנית בחיי היומיום ידועה לנו מזה עשרות שנים – גופנו זקוק לתנועה, עומסים מתונים והנעת מערכת השריר-שלד כדי לשמור על בריאות. אנשים רבים מאוד עוסקים בפעילות גופנית כתחביב כשהנפוצות ביותר הן רכיבה על אופניים, הליכה ושחייה. אך בנוסף ליתרונות הרבים (קצרה היריעה כאן מלתאר) של הספורט לגופנו, ישנם גם כמה סיכונים כשהמשמעותי ביותר הן פציעות ספורט. ספורטאים מקצועיים חשופים כמובן לפציעה כל הזמן בשל העיסוק המתמיד בספורט שבחרו בו, אך גם ספורטאים חובבנים וכל מי שעוסק בפעילות גופנית על בסיס קבוע עשוי לסבול בשלב כזה או אחר מפציעה.

האם אפשר למנוע פציעת ספורט לחלוטין?

קשה למנוע פציעות ספורט במאת האחוזים שכן ספורטאים באופן טבעי נמצאים בסיכון גבוה יותר לפציעה. עצם העיסוק בספורט על בסיס קבוע, בטח ובטח שאם מדובר בספורט כמקצוע או תחביב עיקרי מותיר את הספורטאי חשוף לפגיעה גופנית באחוזים גבוהים יותר מיתר האוכלוסייה. האם ניתן לצמצם את הסיכון? בהחלט. כדי לצמצם ככל האפשר את הסיכוי להיפצע במהלך פעילות ספורטיבית חשוב מאוד:

  • קודם כל לשמור על שגרת תחזוקה גופנית קבועה.
  • מומלץ לא לוותר על טיפולים גופניים כמו עיסוי, תרגילים למתיחת והרפיית שרירים וכד’.
  • חשוב מאוד לבצע חימום ומתיחות טרם תחילת הפעילות הספורטיבית.
  • להקפיד על שתיית מים מרובה וצריכה נכונה של מלחים (כדי למנוע נוקשות וכאבים).

מהן פציעות הספורט הנפוצות הפוגעות בגב?

ככל הנראה פציעת הספורט הנפוצה ביותר הפוגעת בגב היא “גב תפוס” כלומר, שרירים קפוצים בשל מאמץ יתר, התכוננות לא מספקת לקראת הפעילות הגופנית או החלשות שרירים באזור בשל שחיקה. שרירים תפוסים לרוב ישתחררו מעצמם גם אם לא נעשה דבר כדי לשפר את המצב אך בהחלט אפשר לזרז את ההחלמה על ידי קומפרסים קרים או חמים, מנוחה מרובה עם הפסקות לפעילות מתונה מאוד לשחרור השריר.

פציעה מורכבת יותר היא בקע או פריצת דיסק. אלו מתרחשות כאשר דיסק בין חוליות עמוד השדרה בולט החוצה ממקומו או נפרץ לחלוטין. אלא אם כן הייתה חבלה חזקה מאוד בזמן הפעילות הספורטיבית (למשל נפילה מגובה) לרוב מדובר בפציעה שנבנית עם הזמן. פריצת דיסק נפוצה מאוד למשל בקרב רוכבי אופניים המבלים שעות רבות בתנוחה שאינה טבעית לגופנו.

אילו פציעות ספורט יכולות לפגוע בברכיים?

כל פעילות ספורטיבית שלא נעשית בישיבה (שלא כמו חתירה למשל) יכולה עם הזמן לפגוע בברכיים. הפציעות הנפוצות ביותר הן עומס על גיד הפיקה ושחיקת סחוס. ביצוע פעולות חוזרות שמעמיסות על הברכיים ללא הכנה מוקדמת (למשל הליכה מאומצת ללא חימום), אי שמירה על הדרגתיות בשגרת האימונים (יותר מידי-מהר מידי) וביצוע פעולות לא נכונות (לדוגמא רכיבה על אופניים בתנוחה לא נכונה) יכולים לגרום לפציעות חמורות וקבועות בברכיים שההחלמה מהן קשה, לעיתים – בלתי אפשרית. כמעט כל סוגי הפעילות הספורטיבית עשויות עם הזמן לגרום לבעיות ברכיים ברמה כזו או אחרת.

פציעות ספורט הפוגעות בכתפיים, מרפקים ובצוואר

סוג נוסף של פציעות ספורט הוא פגיעה במפרקים כמו מפרק הירך, שורש פרק כף היד, הקרסול והמרפק. שחקני טניס למשל סובלים מפציעה ידועה המכונה “מרפק טניס”. בשל הצורך לחזור על תנועות זהות מספר רב של פעמים, לא אחת תוך נשיאת עומסים על המפרקים, לספורטאים יש נטייה לסבול מדלקות בפרקים, החלשות המפרק ובעיות סחוס. דרך נוספת בה פעילות ספורטיבית עשויה להשפיע על גופנו היא שרירים תפוסים בצוואר ובכתפיים, קריעה של גיד או הסתיידות בכתף, שינויים במבנה השריר-שלד וגורמים לפגיעה עצבית וכד’. שגרת אימונים מתונה, עם מודעות למערכת השלד והדרך בה גופנו פועל ונע, התכוננות נכונה לפני אימון גופני, שתיית מים מספקת ותזונה התואמת פעילות גופנית מוגברת יכולים לעזור למנוע פציעות מסוג זה.

איך מטפלים בפציעות ספורט? האם הטיפול יעיל?

הטיפול בפציעות ספורט תלוי כמובן באופי וחומרת הפציעה. פציעות חמורות כגון שבר, קרע ברצועה או גיד עשויות לחייב ניתוח או לכל הפחות קיבוע בעזרת גבס או אמצעי אחר. במקרים מסוימים פיזיותרפיה ומשככי כאבים הם הטיפול היחיד שיש לרפואה המודרנית להציע.

פציעות ספורט לא תמיד מחלימות כראוי ובאופן שלם, השרירים ומערכת השלד “מתרגלים” למצב של חוסר תנועה באיבר הפצוע והוא נוטה להיות נוקשה גם אחרי ההחלמה. אלו הן הסיבות להגבלה בתנועה לאחר פציעה, כאבים שנמשכים גם אחרי שהרופא הכריז שהפציעה החלימה וכמובן השפעה ניכרת על הביצועים הספורטיביים. לרפואה המודרנית נותר להפנות לפיזיותרפיה (מספר מפגשים מצומצם בד”כ) ולספק משככי כאבים.

פציעות ספורט

איך טיפול כירופרקטי יכול לשקם פציעות ספורט?

תפקידה של הכירופרקטיקה הוא לאזן את מערכת השריר-שלד בגופנו, לטפל בנקודות הדורשות איזון מחדש, לשמור על תפקוד אופטימלי של גופנו וכמובן – לטפל במכאובים, פציעות וחולי שמקורם במערכת זו. כירופרקט יכול לעזור לשקם פציעת ספורט בכל רמה ובכל שלב בתהליך ההחלמה. על ידי מניפולציה עדינה של מערכת השלד והשרירים, הכירופרקט יכול לשחרר לחץ על האזור הפגוע, לשפר את זרימת הדם וההולכה העצבית ובכך לתרום להחלמה מהירה יותר. בתום תקופת ההחלמה, בכוחו של כירופרקט מקצועי ובעל ניסיון להחזיר טווח תנועה, לשפר באופן ניכר ואף להעלים לגמרי כאבים בעקבות הפציעה ולהחזיר את האיבר הפגוע לתפקוד תקין.

היתרון הגדול בטיפול הכירופרקטי הוא שמדובר בטיפול שאינו פולשני, ממוקד וקצר (פגישה נמשכת לא יותר מרבע שעה בדרך כלל), לא תמיד נוח אך בהחלט לא כואב, נעשה בלבוש מלא בשכיבה ללא מאמץ מצד המטופל (שלא כמו פיזיותרפיה למשל) ואין לו כל תופעת לוואי (שלא כמו משככי כאבים). הטיפול הכירופרקטי יכול להיעשות כפתרון בלעדי לפציעת ספורט או להשתלב במערך הטיפולי אם מדובר בפציעה חמורה במיוחד (למשל כזו הדורשת התערבות כירורגית).

Picture of ד"ר שלמה כהן
ד"ר שלמה כהן

כירופרקט מומחה ומומלץ מזה 25 שנים, חבר באגודה האמריקאית לכירופרקטיקה, החברה האמריקאית לכאבי ראש וחבר האגודה הישראלית לכירופרקטיקה.

כירופרקט מהו?

ד"ר שלמה כהן

כירופרקט מומחה בעל ניסיון של 25 שנה.
אין סיבה שתשלימו עם הכאב, השאירו פרטים לשיחת ייעוץ.

פנו אלינו

מאמרים נוספים

השאירו פרטים ליעוץ