כאבי ברכיים

כאבי ברכיים הם תופעה שכיחה שיכולה להשפיע על מטופלים בגילאים שונים. כאבי ברכיים יכולים להופיע לאחר פציעה, בעקבות התפתחות של דלקת או היווצרות של זיהום. כאבי ברכיים נמדדים ברמות שונות ובהתאם לרמה וסיבת הכאב, מותאם הטיפול. פעמים רבות, ניתן לטפל יחסית בקלות בכאבי ברכיים באמצעי טיפול ביתיים אך לעיתים נדרשת התערבות כירורגית לפתרון הבעיה.

מה גורם לכאבי ברכיים?

כאבי ברכיים בישיבה

כאבי ברכיים פעמים רבות מופיעים בעת מאמץ ופעילות פיזית אך לעיתים הם מופיעים גם בזמן ישיבה. כאבי ברכיים בישיבה קשורים לרוב לישיבה לאורך זמן, המעברים שבין הישיבה לעמידה ואף אי נוחות באזור הברכיים שאינה נעלמת בזמן הישיבה. כאבי הברכיים יכולים להיות תוצאה של משך הזמן שהמטופל יושב כאשר הכאב נובע “מנעילת” הברכיים. האופן שבו יושבים גם הוא משפיע כיוון שישיבה לא נכונה יכולה ליצור לחץ על הגב והברכיים (ישיבה לא זקופה, ברכיים לא בזווית נכונה ועוד). איכות הרהיט שעליו יושבים גם הוא מהווה אחת הסיבות לכאבי ברכיים בישיבה וכלל שיושבים זמן רב יותר על רהיט שאינו מותאם לגוף המטופל כך גדל הסיכוי לנזק קבוע ולכאב בברכיים. הכאבים יכולים להיות גם תוצאה של מצב בריאותי קודם כמו תזוזה של חוליה בגב וכתוצאה מכך כאב שמקרין לאזור הברכיים. על מנת להימנע מכאבים בברכיים בזמן ישיבה יש להימנע מישיבה ממושכת. כיוון שהרבה מאתנו עוסקים במשרות שמצריכות ישיבה מול מחשב למשך שעות רבות, ההמלצה היא לקום ולמתוח את הגפיים אחת לשעה. דרך נוספת למנוע או להפחית ברמת הכאב בברכיים בזמן ישיבה היא התאמה של אופן הישיבה – תנוחות ארגונומיות (ללא שיכול או כיפוף הרגליים שיוצרים לחץ על פיקות הברכיים) יאפשרו הורדה של הלחץ על הברכיים ויימנעו את תחושת הכאב.

כאבי ברכיים בהריון

בזמן ההיריון קיימת עלייה משמעותית במשקל הגוף – משקל זה יכול לגרום לבעיות בברכיים. המשקל הנוסף שהאישה נושאת למשך מספר חודשים יוצר לחץ על המפרקים וכתוצאה מכך עלולה להיווצר תחושת כאב חזקה באזור הברכיים. השינויים ההורמונליים שמתרחשים בזמן ההיריון גם כן יכולים ליצור ולהשפיע על רמת הכאב בזמן ההריון. במהלך הטרימסטר השלישי של ההיריון, משתחררים הורמונים בגוף האישה שיוצרים שחרור של רצועות האגן והגידים – כל זאת על מנת להכין את הגוף לתהליך הלידה הקרב. ההורמונים הללו לא משפיעים רק על אזור האגן והם יכולים להשפיע גם על רצועות וגידים נוספים בגוף ולגרום להם להתרופפות. במקרים אלה, יכולה להיווצר חוסר יציבות באזור הברכיים, פיקת הברך עשויה שלא לתפקד כראוי ואז מתעוררת תחושת כאב בברכיים. במרבית מן המקרים, כאבי ברכיים יחלפו לאחר ההיריון, אך הכאב לא חולף באופן מידי. הסיבה לכך היא שהגידים והרצועות עדיין נשארים רפויים בחודשים הראשונים שלאחר הלידה ויש לחזקם על מנת להיפטר מתחושת הכאב. סיבה נוספת לכך היא שהמשקל העודף אינו יורד במהירות ולפעמים האישה לא חוזרת למשקל המקורי שלפני ההיריון ויידרש זמן והשקעה על מנת להוריד את המשקל העודף ולחזור לכושר. נשים שבוחרות להניק לרוב מורידות את המשקל מהר יותר כיוון שהגוף שורף קלוריות על מנת לייצר חלב אם ותהליך ההנקה גורם לגוף לשחרר הורמונים שמכווצים את הרחם. עם זאת, ברוב המקרים משך הזמן שייקח למשקל ולברכיים לחזור למצב שהיה קיים לפני ההיריון הוא עד שלושה חודשים.

כאבי ברכיים

טיפול בכאבי ברכיים

סוגי הטיפולים בכאבי ברכיים הם מאוד מגוונים בהתאם למגוון הסיבות שבגללן נוצר הכאב. כאבי ברכיים יכולים להיות מטופלים באמצעות משככי כאב מקבוצות שונות. במידה ומטופל נוטל באופן קבוע תרופות אנטי דלקתיות ללא מרשם, עליו לפנות אל הרופא המטפל על מנת לעבור אבחון למקור הכאב והתאמה של סוג טיפול נכון עבורו. ניתן לטפל בכאבים בברכיים באמצעות מפגשי פיזיותרפיה שמטרתם תהיה לחזק את השרירים שמסביב לברך ולהפוך אותה ליותר יציבה. הפיזיותרפיה תבטיח תנועה מכנית טובה יותר של הברך והפגישות יסייעו במניעה של פציעה או החמרה של פציעה קיימת. פתרון נוסף לטיפול בכאבי ברכיים הוא הזרקה של תרופות ישירות לאזור הברך אחת לכמה חודשים בהתאם לצורך. פתרון זה מתאים במצבים מסוימים כמו דלקות פרקים או דלקות אחרות בברך כאשר החומרים המוזרקים הם קורטיקוסטרואידים וחומרי סיכה. קורטיקוסטרואידים מסייע לטיפול בדלקות בעוד שחומר הסיכה דומה לנוזל שקיים במפרק הברך ועוזר להניע את הברך ולהפחית את הכאב.

תמונה של ד"ר שלמה כהן
ד"ר שלמה כהן

כירופרקט מומחה ומומלץ מזה 25 שנים, חבר באגודה האמריקאית לכירופרקטיקה, החברה האמריקאית לכאבי ראש וחבר האגודה הישראלית לכירופרקטיקה.

כירופרקט מהו?

ד"ר שלמה כהן

כירופרקט מומחה בעל ניסיון של 25 שנה.
אין סיבה שתשלימו עם הכאב, השאירו פרטים לשיחת ייעוץ.

פנו אלינו

מאמרים נוספים

השאירו פרטים ליעוץ