כאבי גב עליון הם תופעה נפוצה, במיוחד בעולם המודרני בו רבים מאתנו עובדים מול מחשב שעות ארוכות. בעוד שבמרבית המקרים מדובר בכאבים זמניים הנובעים מעומס יתר, יציבה לקויה או מתח שרירי, ישנם מצבים בהם כאבי גב עליון עשויים להצביע על בעיה רפואית רצינית יותר. חשוב להכיר “דגלים אדומים” ולפנות לטיפול מיידי כאשר הם מופיעים, אבחון וטיפול מוקדם עשויים למנוע סיבוכים חמורים ולהקל על ההחלמה. מהם הגורמים לכאבי גב עליון? מהם סימנים העשויים להעיד על בעיה חמורה? כיצד מאבחנים את הסיבה לכאבים וכיצד מטפלים בהם?
כאבי גב עליון או עמוד שדרה צווארי?
לעיתים קרובות קיים בלבול בין כאבי גב עליון לבין כאבי עמוד שדרה צווארי בשל הקרבה בין האזורים. הגב העליון מתחיל מבסיס הצוואר ונמשך עד לתחתית הצלעות וכולל את החוליות T1-T12. לעומת זאת, עמוד השדרה הצווארי מורכב מהחוליות C1-C7 ומהווה את אזור הצוואר. לרוב, כאבי גב עליון מתאפיינים בתחושת כבדות, מתח או כאב בין השכמות ובאזור בית החזה העליון. כאבי צוואר נוטים להופיע בצדי הצוואר, בבסיס הצוואר או להקרין לכיוון הראש והכתפיים. אבחנה מדויקת בין שני האזורים חשובה מאוד לצורך טיפול יעיל, שכן הסיבות והטיפולים עשויים להיות שונים. יש לציין כי לעיתים, בעיה באזור אחד עלולה להקרין כאב לאזור אחר ולכן אבחון מדויק והתייחסות לכל מערכת עמוד השדרה בעת טיפול בכאב חשובה מאוד.
מהם הגורמים הנפוצים לכאבי גב עליון?
כאבי גב עליון יכולים לנבוע ממגוון רחב של גורמים למשל:
- אחד הגורמים השכיחים ביותר הוא יציבה לקויה, במיוחד בעידן המודרני בו רבים מאיתנו מבלים שעות ארוכות מול מחשב
- עומס יתר על השרירים בעקבות פעילות פיזית מאומצת או הרמת משאות כבדים
- פציעות ספורט או תאונות
- מתח נפשי המתבטא במתח שרירי
- בעיות במבנה עמוד השדרה כמו עקמת או קיפוזיס
- דלקות מפרקים
- בעיות בדיסקים הבין חולייתיים
- היצרות של תעלת השדרה
- בעיות רפואיות אחרות כמו אוסטיאופורוזיס, פיברומיאלגיה, ומחלות אוטואימוניות
לעיתים, כאבי גב עליון עשויים להצביע על בעיות באיברים פנימיים כמו הלב, הריאות או הכבד ולכן חשוב לבצע אבחון מקיף במקרים של כאב מתמשך או חמור במיוחד.
מי נמצא בסיכון לכאבי גב עליון?
כאבי גב עליון עלולים להופיע אצל כל אדם, אך ישנן קבוצות אוכלוסייה הנמצאות בסיכון מוגבר לפתח בעיות באזור זה. כך למשל אנשים העוסקים בעבודה משרדית הכרוכה בישיבה ממושכת מול מחשב נמצאים בסיכון גבוה עקב יציבה לקויה והעדר תנועה מספקת. בנוסף, עובדים המבצעים הרמות חוזרות של משאות כבדים עלולים לסבול מעומס יתר על שרירי הגב העליון. כמו כן, נשים נוטות לסבול יותר מכאבי גב עליון בהשוואה לגברים, בין השאר בשל הבדלים במבנה השלד והשרירים. אנשים המתמודדים עם עקמת או עיוותים אחרים בעמוד השדרה חשופים יותר לכאבי גב עליון, וכך גם אנשים הסובלים מעודף משקל המעמיס על עמוד השדרה. גיל מהווה גורם סיכון נוסף, כאשר ההזדקנות מלווה בשינויים ניווניים במפרקים ובדיסקים. חשוב לציין כי גם מתח נפשי ומצבי חרדה עלולים להחמיר כאבי גב עליון וכי היעדר פעילות גופנית סדירה מחלישה את השרירים התומכים בעמוד השדרה ומגבירה את הסיכון לפתח כאבים באזור זה.
כאבי גב עליון בהריון
הריון מביא עמו שינויים רבים בגוף האישה וביניהם גם כאבי גב עליון שעשויים להופיע כחלק מהתהליך. עם התקדמות ההריון והגדילה של העובר, מרכז הכובד של הגוף משתנה, דבר המוביל לשינויים ביציבה ולעומס מוגבר על עמוד השדרה. נשים בהריון חוות גם שינויים הורמונליים, ובמיוחד עלייה ברמות הורמון הרלקסין, אשר מרכך את הרקמות המחברות ומגמיש את המפרקים לקראת הלידה. גמישות זו, יחד עם העומס הנוסף עלולה לגרום למתח מוגבר בשרירי הגב העליון. כמו כן, השדיים גדלים במהלך ההריון, דבר שעשוי ליצור עומס נוסף על הגב העליון ולהוביל לכאבים. נשים רבות גם מאמצות תנוחות שינה שונות מהרגיל בזמן ההריון, במיוחד בשליש האחרון, דבר העלול לתרום למתח שרירים ולכאבים. חשוב לציין כי בעוד שכאבי גב עליון בהריון הם לרוב תופעה הקשורה להריון, יש להיוועץ בגורם רפואי במקרים של כאב חד, כאב שאינו מרפה ואינו מגיב למנוחה או כאב המלווה בסימנים חריגים אחרים. טיפולי כירופרקטיקה עדינים, תרגילי יציבה, פיזיותרפיה והידרותרפיה עשויים להקל על הכאב במהלך ההיריון.
כאבי גב עליון – דגלים אדומים שחשוב לא להתעלם מהם
כאבי גב עליון, לא נוחים ככל שיהיו לרוב אינם דורשים התערבות רפואית מידית. אך ישנם מצבים בהם כאבים אלה מהווים “דגל אדום” – סימן אזהרה המחייב פנייה דחופה לגורם רפואי:
- כאשר כאב גב עליון מופיע לאחר חבלה משמעותית או נפילה
- כאב המלווה בחום גבוה, צמרמורות, ירידה במשקל ללא הסבר, או חולשה כללית עלול להצביע על זיהום או תהליך דלקתי חמור
- במקרים בהם הכאב חזק במיוחד, מעיר משינה, או מחמיר בשכיבה
- כאב המלווה בקושי בנשימה, כאבים בחזה, או סחרחורות
- סימנים נוירולוגיים כמו חולשה בגפיים, הפרעות בתחושה, נימול, או קשיים בשליטה בסוגרים מחייבים בדיקה דחופה
בנוסף, כאב המתגבר בהדרגה ללא גורם ברור, או כאב שאינו מגיב לטיפולים שמרניים לאורך זמן, מחייב הערכה מחודשת. זיהוי מוקדם של דגלים אדומים אלה והתערבות מתאימה עשויים למנוע סיבוכים חמורים.
כיצד מאבחנים את הסיבה לכאבי גב עליון?
מרבית האנשים הסובלים מכאבי גב יפנו לרופא אורתופד. התהליך האבחוני מתחיל בדרך כלל בשיחה מקיפה עם המטופל, במהלכה הרופא אוסף מידע על אופי הכאב, מיקומו המדויק, היסטוריה רפואית, ואורח חיים. הרופא עשוי לבצע גם בדיקות נוירולוגיות בסיסיות לשלילת מעורבות עצבית. במקרים רבים, בדיקות אלה מספיקות לקביעת האבחנה, אך לעיתים יש צורך בבדיקות הדמיה כמו צילום רנטגן, CT או MRI.
מהו הטיפול בכאבי גב עליון?
הטיפול בכאבי גב עליון מותאם אישית לכל מטופל בהתאם לסיבת הכאב, חומרתו ואורח חייו של המטופל. בשלב ראשון, במיוחד כאשר מדובר בכאב חד הנובע מפעילות יתר או מתח שרירי, מומלץ על מנוחה קצרה והימנעות מפעולות המחמירות את הכאב, יחד עם קומפרסים קרים או חמים. טיפול תרופתי הכולל משככי כאבים, נוגדי דלקת או משחות מקומיות עשוי להקל באופן זמני. בהמשך, חשוב לעבור לגישה אקטיבית יותר הכוללת פיזיותרפיה, תרגילי חיזוק ומתיחה לשרירי הגב והליבה ושיפור היציבה. טיפולים כמו כירופרקטיקה מותאמים במיוחד לסובלים מכאבי גב ויכולים להקל משמעותית הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. חשוב להדגיש כי שינויים בסביבת העבודה והיומיום, יחד עם תרגול יציבה נכונה ופעילות גופנית מותאמת יכולים לסייע רבות בטיפול ארוך הטווח ובמניעת הישנות הכאב.
כיצד כירופרקט מטפל בכאבי גב עליון?
כירופרקטיקה מציעה גישה טיפולית ייחודית לכאבי גב עליון, המתמקדת בקשר בין מבנה עמוד השדרה לתפקודו ולתפקוד מערכת העצבים. בפגישה הראשונה, הכירופרקט יערוך בדיקה יסודית הכוללת הערכת יציבה, טווחי תנועה ומיפוי מדויק של אזורי הכאב והגבלת התנועה. לאחר קביעת האבחנה, הטיפול המרכזי בכירופרקטיקה הוא מניפולציה עדינה ומהירה של חוליות ומפרקים מסוימים, במטרה לשחרר תפקוד מוגבל, להפחית לחץ על מבנים עצביים ולשפר את התנועתיות. בנוסף הכירופרקט עשוי להשתמש בטכניקות נוספות כמו עיסוי רקמות עמוק, גירוי נקודות טריגר ומתיחות אקטיביות ופסיביות. רבים מהכירופרקטים משלבים גם מכשור מתקדם כמו טנס או גלי הלם. הטיפול אינו כאב (אם כי תיתכן אי נוחות מסוימת), נעשה בלבוש מלא ונמשך לרוב כ-15 ד’ . חלק משמעותי מהטיפול הכירופרקטי כולל הדרכה לתרגילים ספציפיים לחיזוק ומתיחה, המלצות לשיפור היציבה בפעילויות יומיומיות, שינויים בתנוחת שינה, עבודה וכד’. היתרון הגדול בטיפול כירופרקטי הוא הגישה ההוליסטית, המתייחסת לא רק לסימפטומים אלא גם לגורמים המבניים והתפקודיים שהובילו לכאב מלכתחילה, תוך שאיפה להשיג הקלה מיידית לצד פתרון ארוך טווח.