קרסול נפוח

הרגל שלנו מורכבת מ-28 עצמות ו-35 מפרקים המונעים על ידי 18 שרירים בתוך כף הרגל ועוד 11 שרירים מחוץ לכף הרגל. אם נוסיף את מערכת כלי הדם והעצבים העוברים באזור כף הרגל הרי שמדובר על מבנה מורכב מאוד. הקרסול הוא חלק מאותו מבנה ואחד הרגישים ביותר לחבלה או פגיעה. מה יכול לגרום לקרסול נפוח? כיצד מאבחנים את הסיבה וכיצד ניתן לטפל בתופעה?

מה יכול לגרום לקרסול נפוח ואיך מאבחנים את הסיבה?

רוב המקרים של קרסול נפוח קשורים לחבלה, הם נפוצים במיוחד בספורטאים אך בהחלט מתרחשים גם ללא עיסוק כלשהו בספורט בעקבות דריכה לא נכונה על הרגל, נפילה, “סיבוב הקרסול” וכדומה. במקרים אלו במידה ואין שיפור תוך כ-24 עד 48 שעות למרות שהסיבה לנפיחות ידועה מומלץ לגשת לבדיקה רפואית כדי לוודא שאין נזק משמעותי לקרסול.

אך ישנן סיבות נוספות שיכולות לגרום לקרסול נפוח ואלו כוללות למשל בעיה בזרימת הדם לקרסול שיוצרת בצקת, בצקת בשל בעיה במערכת הלימפטית, בעקבות נטילת תרופות מסוימות, בנשים בהריון מתקדם ועוד. לכן כאשר מופיעה נפיחות בקרסול ללא חבלה יש לגשת לרופא לברור הסיבה. הרופא יערוך בדיקה פיזית של הקרסול לצד תשאול על סימפטומים אחרים ולפי שיקול לדעתו יכול להפנות את המטופל הן לבדיקות הדמיה והן לבדיקות דם, אולטרסאונד וכדומה.

איך אפשר להקל על קרסול נפוח? מה הטיפול הראשוני?

בכל מקרה בו מתפתחת נפיחות בקרסול, עוד לפני שמאבחנים את הסיבה לנפיחות, יש כמה פעולות שיכולות להקל:

  • קירור המקום – במיוחד אם הסיבה לפיחות היא קרסול נקוע, מומלץ לקרר את הקרסול בעזרת שקית קרח עטופה במגבת דקה. ניתן גם לטבול את הרגל במים קרים. יש לקרר את האזור לכ-15 ד’ לסירוגין כל כמה שעות.
  • קיבוע – בעזרת תחבושת אלסטית שתעזור לקבע את הקרסול.
  • מנוחה – הגבהת הרגל ומנוחה תעזור להפיג כאב ולמנוע בצקת.
  • תנועה – אם הכאב אינו חזק מידי, אפשר לנסות להניע את הקרסול בתנועות עדינות. אם הכאב מתגבר אין להמשיך.

אם מתפתחת נפיחות חריגה, אם כאבים מתגברים או משהו אחר מרגיש לא כשורה חשוב לפנות להערכה רפואית ללא דיחוי.

מהם הטיפולים האפשריים לקרסול נפוח?

הטיפול בקרסול נפוח תלוי בסיבה לנפיחות. במידה ומדובר על בעיה מערכתית כלשהי ייתכן שהקרסול הנפוח הוא סימפטום שילך וידעך עם הטיפול הכללי. לצד זאת במקרים מסוימים תרגילים לשיפור זרימת הדם, שינויים באורח חיים (למשל תזונה דלת מלח) וכדומה יכולים לעזור.

אם הסיבה לקרסול הנפוח היא נקע או חבלה, הטיפול יתמקד בהחזרת טווחי תנועה, שיפור זרימת הדם לקרסול, תרגילים להחלמה מטיבה ומנוחה. במקרים קלים, לרוב אין צורך בטיפול מורכב ומרבית הנקעים בקרסול יחלימו ללא כל התערבות. כל הדרוש הוא מנוחה, הרמת הרגל ככל הניתן ולאחר כמה ימים צפוי להיות שיפור. במידה ואין שיפור מומלץ לפנות להמשך טיפול.

איך כירופרקט יכול לעזור לטפל בנפיחות בקרסול?

כאשר מדובר על נפיחות בקרסול שאינה יורדת, כאשר הסיבה לנפיחות היא חבלה, נקע או בצקת תיתכן פגיעה באיכות החיים של המטופל. קרסול נפוח לאורך זמן יכול לגרום לכאבים, קושי בהליכה, הימנעות מפעילויות שדורשות עמידה ממושכת וכדומה. במקרים אלו, אפשר להיעזר בכירופרקט. הטיפול הכירופרקטי יתמקד בשיקום טווחי התנועה של הקרסול, שיקום עצבי הקרסול וחיזוק שרירי הרגל. הטיפול אינו פולשני, אינו מסב אי נוחות רבה, מהיר ואפקטיבי מאוד. בעזרת הנעה עדינה ומניפולציה של עצמות ורקמות רכות בקרסול ניתן לשקם את האזור הפגוע, לשפר את זרימת הדם לקרסול ולעודד החלמה. הטיפול הכירופרקטי בקרסול נפוח יעיל מאוד, מהיר ואינו דורש הכנות מיוחדות מהמטופל, הוא אפשרי בכל גיל ויכול להביא לא רק לשיפור משמעותי בטווח הקצר אלא גם לחזק את הקרסול ולהוריד את הסיכוי לפציעות חוזרות או נפיחות חריגה בשל בצקת.

תמונה של ד"ר שלמה כהן
ד"ר שלמה כהן

כירופרקט מומחה ומומלץ מזה 25 שנים, חבר באגודה האמריקאית לכירופרקטיקה, החברה האמריקאית לכאבי ראש וחבר האגודה הישראלית לכירופרקטיקה.

כירופרקט מהו?

ד"ר שלמה כהן

כירופרקט מומחה בעל ניסיון של 25 שנה.
אין סיבה שתשלימו עם הכאב, השאירו פרטים לשיחת ייעוץ.

פנו אלינו

מאמרים נוספים

השאירו פרטים ליעוץ