צוואר תפוס

הצוואר בנוי משרירים, גידים, רצועות ועצמות אשר עובדים כולם יחד על מנת לתת תמיכה לראש ומאפשרים לו לנוע בגמישות ובחופשיות. כאשר הצוואר תפוס הוא עלול להיות נוקשה וכואב וזאת בעקבות שימוש יתר, דלקת, מתיחה או פציעה. צוואר תפוס יכול להיות גם תוצאה של פגיעה בחוליות שבעמוד השדרה והנוקשות היא שגורמת לכאב בזמן שמנסים להזיז את הצוואר או הראש.

מה יכולה להיות הסיבה לצוואר תפוס?

נוקשות באזור הצוואר נוצרת כאשר קיימת מתיחה או שימוש יתר בשרירי הצוואר. כאבי צוואר ועורף נעים במידת חומרתם ויכולים להיות מאוד קלים עד מצב שבו קיים קושי להזיז את הראש לחלוטין. הסיבות הנפוצות לצוואר תפוס הם שינה במנח לא נוח שגורמים לנוקשות בצוואר, תוצאה של פציעה או מאמץ, ישיבה ממושכת (נפוץ אצל אנשים שעוסקים בעבודות משרדיות) והסתכלות חוזרת ונשנית לכיוון מטה מספר רב של פעמים על אובייקט כלשהו. כאשר מאובחן מקרה של טורטיקוליס –  צוואר תפוס ילדים, הסיבה הנפוצה ביותר היא מכה באזור כתוצאה מנפילה או תנועה חדה שגרמו למתח, התכווצות וכאבים בשרירים. סיבה נוספת יכולה להיות זיהום כלשהו במערכת הנשימה, האוזניים או הלסת שגורם להתכווצויות בשרירי הצוואר. במקרים נדירים יותר, מדובר בפריקה חלקית של מפרקי עמוד השדרה כתוצאה מתזוזה של חוליות הצוואר העליונות.

צוואר תפוס – איך אתם ישנים?

האופן שבו אנו ישנים יכול להשפיע באופן ניכר על הופעה של כאבים בצוואר. שינה על מזרון קשיח מדי או לחילופין רק מדי לא יעניק לגב את התמיכה הנדרשת. כרית רכה או נוקשה מדי או אפילו בגודל לא נכון גם היא יכולה לגרום לצוואר להיתפס. בזמן השינה, הראש, הגב  והצוואר צריכים להיות ישירים והכרית צריכה להיות מותאמת לתנוחה שבה אנו ישנים. כרית מוצקה וגדולה מתאימה יותר לאנשים שישנים על הצד בעוד שאנשים שישנים על הגב, צריכים כרית שטוחה שתעניק תמיכה לראש ולצוואר.

צוואר תפוס כתוצאה מצליפת שוט

צוואר תפוס יכול להיות גם תוצאה של צליפת שמתרחשת לרוב בזמן תאונות דרכים כאשר הראש נע בחוסר שליטה קדימה ואחורה כתוצאה מההתנגשות ברכב. צליפת שוט יכולה לגרום לפגיעה וכאבים בעצבים, רצועות, עצמות ובשרירים שבצוואר. ישנם תסמינים נוספים שבאמצעותם ניתן לזהות שמדובר בצליפת שוט והם כוללים כאב ראש, כאבים בגב ובכתפיים, אובדן זיכרון, תחושת צריבה או דקירה באזור הצוואר, סחרחורות וקושי בריכוז.

צוואר תפוס בעקבות דלקת פרקים

דלקת פרקים באזור הצוואר יכולה לגרום לתחושת נוקשות וכאבים שלרוב משתפרת בעת שכיבה. כאבי צוואר עלולים להחמיר כאשר נשארים באותה תנוחה למשך זמן רב כמו בזמן נהיגה או בזמן ישיבה ממושכת מול המחשב. כאשר כאבי הצוואר נובעים מדלקת ובעיה במפרקים, התסמינים יכולים לכלול גם בעיות בשיווי משקל, חוסר תחושה או חולשה בידיים וברגליים וקשיי הליכה. ניתן לאבחן ולאשש דלקת הפרקים באמצעות צילום רנטגן, MRI ובדיקת דם.

צוואר תפוס – דלקת קרום המוח

הנוקשות בצוואר יכולה להיות תוצאה של דלקת קרום המוח שהוא שכבת הכיסוי של המוח וחוט השדרה. הדלקת יכולה להיווצר בעקבות וירוס, חיידק או פטרייה שחדרה אל קרום המוח. כאשר מדובר בנגיף, הדלקת לעיתים יכולה לעבור ללא טיפול אך כאשר מדובר בחיידק או פטרייה, הדבר מצריך התערבות רפואית כיוון שמדובר במצב שמסכן חיים. תסמינים נוספים של דלקת קרום המוח כוללים עלייה פתאומית של חום הגוף,  רגישות לאור, בחילות, הקאות, כאבי ראש, חוסר יכולת להתעורר משינה ותחושת עצבנות מוגברת.

שימוש בקומפרסים להקלה על כאב

על מנת להקל על הכאבים ניתן להשתמש בקומפרסים חמים וקרים. קומפרס קר יכול לסייע בהפחתת הנפיחות באזור הצוואר ולהקהות את הכאב. מדובר בטיפול שלרוב מאוד יעיל במקרים של פציעה שגרמה לנפיחות מוגברת באזור הצוואר. אפשר להשתמש בחבילת קרח ייעודית או אפילו חבילת אפונה קפואה, לעטוף אותה במגבת ולהניח על אזור הצוואר שכואב. את הקומפרס הקר יש להשאיר למשך כעשרים דקות, להסיר למשך כחצי שעה ואז לשים את הקומפרס שנית.  במקרים של אימון שאימץ את השרירים וגרם לצוואר תפוס, מומלץ להשתמש בקומפרסים חמים כמו כריות חימום או בקבוק מים חמים על מנת להרפות את המתח בשרירים ולגרום להקלה בכאבים.

צוואר תפוס – דרכי טיפול נוספים בבית

אופי הטיפול במקרים של צוואר תפוס צריך להיות מותאם לסיבה שיצרה את הכאבים. כאשר מדובר בנוקשות יחסית מינורית, ישנם טיפולים שאפשר לנסות ולבצע בבית על מנת להפחית מהנוקשות של הצוואר ולהקל על תחושת הכאב. נטילת משככי כאבים היא אחת מהאפשרויות במקרים שבהם קומפרסים קרים או חמים לא עוזרים להקל על הכאב. נטילת תרופות ממשפחת נוגדי דלקת ללא סטרואידים כמו איבופרופן יכולה לסייע בהפחתה של הנפיחות ובהקלה על הכאב. ישנם תרגילי מתיחה שניתן לבצע כמו העברת הראש מצד לצד באיטיות ובעדינות או העברה של הכתפיים קדימה ואחורה. במידה ותרגילי המתיחה מגבירים את הכאב, יש לעצור ולפנות לגורם מקצועי שיידע כיצד לטפל ולפתור את בעיית הכאב.

צוואר תפוס

צוואר תפוס – טיפול אצל מומחה

צוואר תפוס מצריך לעיתים ביקור אצל מומחה שיידע להעניק טיפול מקצועי. מומלץ להגיע לטיפול במידה ואתם סובלים מנוקשות שאינה חולפת לאחר מספר ימים, הגוף אינו מגיב לקומפרסים חמים או קרים, אתם חשים כאב בעת ניסיון להסתכל לכל אחד מהצדדים או שעברתם טראומה כלשהי שגרמה לצוואר להיתפס. אחת מהאפשרויות העומדות בפניכם היא ביקור אצל כירופרקט שיבצע בדיקה פיזית של הצוואר על מנת לקבוע את הסיבה לכאב. במידה וכבר עברתם צילום רנטגן או MRI, מומלץ להביא את תוצאות הבדיקה אתכם. במידה ומדובר בחוליות לא מיושרות, הכירופרקט יבצע התאמה של עמוד השדרה על מנת להזיז את החוליות בחזרה למקומן. הכירופרקט יבצע גם מתיחות של הצוואר ואף ייתן לכם תרגילים שתוכלו לבצע בבית על מנת לחזק את השרירים ולשמור על המפרקים ניידים.

תמונה של ד"ר שלמה כהן
ד"ר שלמה כהן

כירופרקט מומחה ומומלץ מזה 25 שנים, חבר באגודה האמריקאית לכירופרקטיקה, החברה האמריקאית לכאבי ראש וחבר האגודה הישראלית לכירופרקטיקה.

כירופרקט מהו?

ד"ר שלמה כהן

כירופרקט מומחה בעל ניסיון של 25 שנה.
אין סיבה שתשלימו עם הכאב, השאירו פרטים לשיחת ייעוץ.

פנו אלינו

מאמרים נוספים

השאירו פרטים ליעוץ