לסת תפוסה

לסת תפוסה הוא מצב שבו נוצר כאב כתוצאה מהתכווצות של שרירי הלעיסה בלסת ואף התפתחות של דלקת שמונעת מהפה להיפתח במלואו. מצב זה אשר נקרא גם טריזמוס וגורם להגבלה בתנועת הפה יכול לגרום לבעיות נוספות כמו קושי באכילה ובליעה, קשיים בדיבור והתפתחות של בעיות דנטאליות.

הם הסימפטומים של לסת תפוסה?

מטופלים הנמצאים בקבוצות סיכון למצב של לסת תפוסה כוללים את מי שעברו ניתוחי פה על מנת להסיר שיני בינה, מטופלים שחלו בסרטן באזור הראש והצוואר ומי שעברו טיפולי קרינה באזורים אלה גם כן. הנעילה של הלסת מורגשת לרוב בשיני צידי הפה והיא יכולה להתרחש באופן פתאומי ולהימשך עד כמה שעות. העצבים והשרירים הרבים ששולטים בתנועת הלסת מתכווצים ומביאים למצב של לסת תפוסה. אי היכולת לפתוח את הפה הוא הסימפטום הבולט ביותר במצב זה אך ישנם סימפטומים נוספים שבהם ניתן להבחין (במיוחד כאשר זה נמשך כמה שעות) כמו כאבי ראש, כאבים בלסת וכאבים באוזניים. מצב של לסת תפוסה יכול להקשות על הדיבור ואף לפגוע ביכולת הבליעה כיוון שזה יוצר קושי לשלוט בתנועות הפה. כאשר מדובר במקרה חמור של לסת תפוסה שנמשך למעלה מ – 24 שעות, המטופל לא יהיה מסוגל לבלוע את הרוק ואף לצחצח שיניים. במצב זה, יופיעו סימפטומים נוספים כמו יובש בפה ואף עלולה להתפתח דלקת.

מהן הסיבות ללסת תפוסה?

ישנן מספר סיבות שכיחות לתופעה של לסת תפוסה והן:

ניתוחי פה

במיוחד כאשר מבוצע הליך של עקירת שיני בינה טוחנות תחתונות הנמצאות בחלק האחורי של הפה. תופעה זו יכולה להיות גם תוצאה של מתיחת יתר של הלסת במהלך ניתוח ואף תוצאה של פגיעה ברקמה באמצעות המחט שמשמשת להכנסת חומר ההרדמה.

טראומה

תוצאה של פציעה שגרמה לשבירה של הלסת ומניעה של תזוזה על מנת לאפשר לשבר להתאחות.

דלקת פרקים

מטופלים שסובלים מדלקות פרקים הם בקבוצת סיכון גבוהה לחוות מצב של לסת תפוסה.

חריקת שיניים

אנשים שנוטים לחרוק שיניים ולהדקם בחוזקה בזמן השינה יכולים לחוות קושי בפתיחת הלסת.

הפרעת מפרק טמפורומנדיבולרי

בשיני צידי הלסת קיים מפרק טמפורמנדיבולרי אשר פועל כמעין ציר הזזה שמחבר את הלסת לגולגולת. מפרק זה מאפשר לנו לפתוח ולסגור את הפה וכאשר הוא אינו מתפקד כראוי, הלסת עלולה להינעל ולגרום לתחושת כאב.

הקרנות לאזור הראש והצוואר

הקרנות עבור גידולים באזור הראש והצוואר עלולים ליצור נזק וצלקות ברקמות שמסביב לאזור המפרק בלסתות.

כיצד לטפל בלסת תפוסה בבית?

ניתן לנסות ולהקל על כאבים של לסת תפוסה באמצעות עיסוי של הלסת באזור שממנו מגיע הכאב דרך הזזה של האצבעות בתנועה מעגלית למשך כחצי דקה. מתיחה של הצוואר גם כן יכולה להקל – הכנסת הסנטר לתוך החזה והחזקה למשך כחצי דקה ואז מתיחה של הראש אחורה למשך חצי דקה נוספת. המתיחה יכולה גם להתבצע מצד ימין לצד שמאל וחזרה או בתנועה מעגלית. טיפול באמצעות קומפרסים חמים יכול להקל על הכאב – הנחה של מטלת חמה על אזור הלסת למשך כרבע שעה תגרום לרפיון של השרירים ותקדם את זרימת הדם באזור. מומלץ להגביל את צריכת הקפאין שגורם להחמרה באמצעות הידוק שריר הלסת.

כיצד כירופרקט מטפל בלסת תפוסה?

טיפול כירופרקטי  מקל על תחושת הכאב ויכול למנוע גם חזרה של כאבי לסת תפוסה. במהלך הטיפול, מתבצעות התאמות כירופרקטיות שמתמקדות בהפגת המתח בשרירים באזור המרפקים באמצעות עיסוי ממוקד וטיפול בנקודות טריגר. הכירופרקט יודע כיצד לזהות את נקודות הטריגר שמקלות על הכאב ולהשתמש בהן בזמן הטיפול. ההתאמות של מפרק הלסת נעשות באופן ידני על ידי הכירופרקט ובאמצעות מתיחה קלה מאוד בתוך המפרק הוא משחרר את סיבי החיבור שנוצרו בעקבות הטראומה כמנגנון הגנה של הגוף. לסת תפוסה שנוצרה כתוצאה מעקימות בגב העליון ובצוואר מטופלים באמצעות התאמות של מפרקי עמוד השדרה וגם באמצעות עיסוי על מנת להוריד את הלחץ הקיים באותם אזורים. טיפול אצל כירופרקט מסייע בהפחתה של תנועות מפרק הלסת, מקל על כאבים באזור ואף מפחית מעוצמת כאבי הראש, הצוואר והאוזניים שנוצרו כתוצאה מנעילת הלסת. הכירופרקט לרוב גם ימליץ על תוכנית תרגילים שהמטופל יכול לבצע בבית על מנת לחזק את המפרקים והשרירים באזור הלסת.

לסת תפוסה
Picture of ד"ר שלמה כהן
ד"ר שלמה כהן

כירופרקט מומחה ומומלץ מזה 25 שנים, חבר באגודה האמריקאית לכירופרקטיקה, החברה האמריקאית לכאבי ראש וחבר האגודה הישראלית לכירופרקטיקה.

כירופרקט מהו?

ד"ר שלמה כהן

כירופרקט מומחה בעל ניסיון של 25 שנה.
אין סיבה שתשלימו עם הכאב, השאירו פרטים לשיחת ייעוץ.

פנו אלינו

מאמרים נוספים

השאירו פרטים ליעוץ